Tureckie bułeczki – Genialny, domowy wypiek z pysznym wnętrzem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis, polecam w szczególności wszystkim miłośnikom domowych wypieków, ceniącym swój czas spędzony w kuchni na przygotowanie zdrowych i pysznych posiłków dla swoich bliskich.

 

Obok tych bułeczek nikt nie przejdzie obojętnie, więc spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 100 ml kefiru
  • 250 g bryndzy (lub inny podobny)
  • 15 ml octu
  • 1 Łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 430 g mąki pszennej
  • ½ proszku do piecznie
  • 1 Łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania farszu: Widelcem, roztrzep jajko i wymieszaj z serem.

2. Teraz, przygotuj ciasto: W misce, wymieszaj trzepaczką kefir, ocet, sól i cukier. Następnie, dodaj proszek do pieczenia, dwa białka i jedno żółtko oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.

3. Gotowe ciasto, podziel na mniejsze części i z każdej uformuj wałeczek. Następnie, pokrój je na 4-5 cm. kawałki.

4. Z każdego kawałka, uformuj kulkę i rozpłaszcz na okrągły placek. Ułóż porcję farszu i dokładnie sklej ze sobą brzegi. Gotowe bułeczki, układaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmaruj je z wierzchu roztrzepanym białkiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!