Sałatka tzatziki – Jej doskonały, aromatyczny i świeży smak sprawi, że nikt jej się nie oprze
577
Jeśli jesteś miłośnikiem kulinarnych nowinek i lubisz eksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Lekka, aromatyczna sałatka tzatziki dostarczy wyjątkowych doznań smakowych nie tylko Twoim bliskim, ale również zaproszonym na ucztowanie gościom. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500 g fileta z kurczaka
500 g świeżych ogórków (4-5 stuk)
2 łyżki przyprawy do gyrosa
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml gęstej śmietany (tłustej)
200 g pora (biała końcówka z 3-4 porów)
1 mała puszka kukurydzy
2 cebule czerwone
3 jajka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Fileta z kurczaka umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszaj. Następnie, usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z olejem, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstaw do wystygnięcia.
2. Ogórki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę, przełóż do miski i wymieszaj ze śmietaną, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w cienkie plasterki. Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu, pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Tak przygotowane składniki układaj w misce warstwami, w kolejności: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka. Gotowe!
Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę i ozdób według własnego uznania. Smacznego!