Udka doskonałe – Miękkie, soczyste i aromatyczne mięsko w w doskonałej marynacie sprawi, że wprost rozpływa się w ustach

Przepis na doskonałe udka, polecam w szczególności miłośnikom drobiu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni i lubiącym serwować bliskim pyszne i wyjątkowe dania.

 

Aby zachwycić smakiem kurczaka, koniecznie przygotuj marynatę dzień wcześniej, aby kurczak przebywał w niej jak najdłużej. Dzięki temu będzie aromatyczny, soczysty i mięciutki. Aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet najbardziej zajętą w domu osobę i sprawi, że pochwał nie będzie końca. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 6 szt. udek z kurczaka
  • 1,5 – 2 szklanki maślanki
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • suszony lub świeży czosnek
  • mielony biały pieprz
  • słodka papryka
  • czarny mielony pieprz
  • sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. W misce, wymieszaj maślankę z czosnkiem, solą i przyprawami.

 

2. Mięso, wymieszaj dokładnie w marynacie, przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na całą noc.

 

3. Wyjmij mięso z lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem, aby zyskało temperaturę najbliższą pokojowej.

 

4. poukładaj kurczaka na blaszce z odrobiną oleju i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-60 minut. Podczas pieczenia, od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą, Jeśli jest taka potrzeba, podlewaj go wodą. Smacznego!

error: Content is protected !!