Obiad przygotowany z kurczakiem w roli głównej to zdrowy i pyszny posiłek zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. W moim domu, drób gości na stole bardzo często i nikogo nie
muszę wołać do stołu dwa razy. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Uda kurczaka umyj, oczyść i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Teraz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej oliwą z oliwek i wetrzyj mieszankę w mięso.
3. Następnie, dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
4. A na koniec, obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość zalej słodką śmietanką i przykryj naczynie folią aluminiową.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut.
6. Po tym czasie, zdejmij folię i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Piecz przez kolejne 10 minut. Gotowe!