Warzywne gołąbki – Genialna marynowana przekąska, która zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i wyjątkowym smakiem

Gołąbki kojarzą nam się zazwyczaj z pysznym mięsno-ryżowym nadzieniem zawiniętym w liść kapusty i z aromatycznym sosem pomidorowym.

 

Warzywne gołąbki różnią się od tradycyjnych w znaczący sposób, jednak nie zmienia to faktu, że ich smak to genialne połączenie aromatycznych warzyw w pysznej zalewie. Mają jeszcze jedną zaletę – są zamknięte w słoiku i będą spokojnie czekać, aż najdzie Cię mały głodek. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 l wody
  • średnia biała kapusta
  • 500 g marchwi
  • 100 ml octu
  • średni burak ćwikłowy
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie – do smaku
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania kapusty. Zaparz liście w garnku z wodą lub podgrzewaj w kuchence mikrofalowej na małej mocy przez 10 minut. Potem oddziel liście i odetnij grube części.

2. Teraz przygotuj nadzienie: Obraną i umytą marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w pół piórka, papryczkę chili drobno posiekaj, a paprykę pokrój w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni z olejem, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe warzywa. Duś na małym ogniu mieszając do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.

3. W liście kapusty, zawijaj porcję warzywnego nadzienia i wkładaj ciasno do wysterylizowanych słoików. Między gołąbki, powkładaj również pokrojonego w cienkie paski buraka ćwikłowego.

 

4. Czas na przygotowanie marynaty: Do garnka z wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i doprowadź do wrzenia. Potem zdejmij z ognia, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą, zalej gołąbki w słoikach. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 25 minut. Potem wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i zawiń w ciepły ręcznik do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

Warzywne gołąbki, mają jeszcze jedna zaletę. Im dłużej się marynują, tym bardziej smakują. Smacznego!

error: Content is protected !!