Warzywne gołąbki różnią się od tradycyjnych w znaczący sposób, jednak nie zmienia to faktu, że ich smak to genialne połączenie aromatycznych warzyw w pysznej zalewie. Mają jeszcze jedną zaletę – są zamknięte w słoiku i będą spokojnie czekać, aż najdzie Cię mały głodek. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zacznij od przygotowania kapusty. Zaparz liście w garnku z wodą lub podgrzewaj w kuchence mikrofalowej na małej mocy przez 10 minut. Potem oddziel liście i odetnij grube części.
2. Teraz przygotuj nadzienie: Obraną i umytą marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w pół piórka, papryczkę chili drobno posiekaj, a paprykę pokrój w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni z olejem, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe warzywa. Duś na małym ogniu mieszając do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.
3. W liście kapusty, zawijaj porcję warzywnego nadzienia i wkładaj ciasno do wysterylizowanych słoików. Między gołąbki, powkładaj również pokrojonego w cienkie paski buraka ćwikłowego.
4. Czas na przygotowanie marynaty: Do garnka z wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i doprowadź do wrzenia. Potem zdejmij z ognia, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą, zalej gołąbki w słoikach. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 25 minut. Potem wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i zawiń w ciepły ręcznik do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!