Wieprzowina przygotowana po Gruzińsku- idealne danie na każdą okazję. Wspaniały smak dania zachwyci każdego

Dania Gruzińskie są bardzo aromatyczne oraz pięknie wyglądają. Poniżej znajdziesz idealny przepis na rozpływającą się w ustach pyszną wieprzowinę. Zarówno jej smak jak i wygląd zachęcają do szybkiego skosztowania.

Przepis na tą pyszną wieprzowinę otrzymałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Gotowe danie idealnie pasuje na każdą okazję . Koniecznie musisz przygotować to danie swojej rodzinie , a pochwał nie będzie końca!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg wieprzowiny
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sosu pomidorowego
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Łyżeczka chmieli suneli
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • Łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 5 g pietruszki
  • 5 g bazylii
  • Szczypta soli

 

WYKONANIE:

1.Na większą kostkę pokrój umyte oraz osuszone mięso.

2.Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, pamiętaj aby czosnek przecisnąć przez praskę, a cebule pokrój na mniejszą kosteczkę. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

3.W naczyniu żaroodpornym wymieszaj mięso wraz z przygotowaną marynatą. Następnie przykryj aluminiową folią i pozostaw na całą noc w lodówce lub na kilka godzin.

4. Po upływie tego czasu piecz przez 60 minut w 180 stopniach. Tak przygotowane danie jest gotowe do spożycia.

Dzięki niezwykłej marynacie danie jest niesamowicie pyszne, a mięso rozpływa się w ustach. Koniecznie przygotuj to danie dla swojej rodziny oraz zaproszonych gości. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!