Wołowa rolada bankietowa – Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Koniecznie musisz jej spróbować.

Pyszną roladę wołową z ziołami, polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych i sycących dań mięsnych.

 

W moim domu, od wielu lat gości na świątecznym stole i za każdym razem, słyszę jedynie pochwały i prośby o zapisanie przepisu.

 

 

Przygotujesz ją szybko i bez żadnych problemów poradzi sobie z nią nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu. Pamiętaj też, że suszone zioła zawsze możesz zastąpić świeżymi. Wtedy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny i zachęcający do skosztowania. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg wołowiny
  • 200 g twardego sera
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną cebulę, pokrój w pół piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.

 

2. Do miseczki wsyp bułkę tartą, dodaj bazylię, oregano, natkę pietruszki, sól i czosnek. Potem wbij jajka, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, przekrój wzdłuż włókien (nie do samego końca) tak, aby po rozłożeniu otrzymać jeden, duży plaster o grubości ok.1 cm. Dopraw mięso solą i pierzem.

 

4. Zostawiając 2 cm. marginesu od krawędzi, ułóż na całej powierzchni przygotowane wcześniej, ziołowe nadzienie.

 

5. Zawiń ciasno mięso w rulonik i obwiąż nitką lub dratwą wzdłuż i wszerz.

 

6. Do naczynia żaroodpornego wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę, a na niej wołową roladę. Zalej całość winem, sokiem pomidorowym i przykryj naczynie folią aluminiową.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 2 godziny.

 

8. Pod koniec pieczenia, zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut. W tym czasie, skórka stanie się złocista i chrupiąca.

 

Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!