W moim domu, od wielu lat gości na świątecznym stole i za każdym razem, słyszę jedynie pochwały i prośby o zapisanie przepisu.
Przygotujesz ją szybko i bez żadnych problemów poradzi sobie z nią nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu. Pamiętaj też, że suszone zioła zawsze możesz zastąpić świeżymi. Wtedy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny i zachęcający do skosztowania. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Obraną cebulę, pokrój w pół piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Do miseczki wsyp bułkę tartą, dodaj bazylię, oregano, natkę pietruszki, sól i czosnek. Potem wbij jajka, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, przekrój wzdłuż włókien (nie do samego końca) tak, aby po rozłożeniu otrzymać jeden, duży plaster o grubości ok.1 cm. Dopraw mięso solą i pierzem.
4. Zostawiając 2 cm. marginesu od krawędzi, ułóż na całej powierzchni przygotowane wcześniej, ziołowe nadzienie.
5. Zawiń ciasno mięso w rulonik i obwiąż nitką lub dratwą wzdłuż i wszerz.
6. Do naczynia żaroodpornego wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę, a na niej wołową roladę. Zalej całość winem, sokiem pomidorowym i przykryj naczynie folią aluminiową.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 2 godziny.
8. Pod koniec pieczenia, zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut. W tym czasie, skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Smacznego!