Pyszna surówka , którą przygotowywała moja babcia. Wystarczy odkręcić słoik i surówka jest gotowa.

Tak przygotowaną surówkę, zawsze serwowała nam babcia do obiadu. Jeszcze nigdy nie jadłam lepszej surówki. Każdy rodzinny obiad zawsze musiał być podany z tą pyszną surówką wyjętą ze słoika.

Od zawsze wiedziałam, że tak przygotowaną surówkę będę podawała swojej rodzinie. Jednak długo nie mogłam znaleźć jej przepisu i staram się robić ją z pamięci. W końcu znalazłam i chętnie podzielę się tym przepisem z wami. Surówkę przygotowuje się bardzo szybko, a podawać ją można jako przekąskę lub dodatek do danie głównego. Jestem pewna , że Tobie oraz Twojej rodzinie ona bardzo posmakuje.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki
  • Łyżka oliwy
  • 5 łyżeczek soli
  • Łyżka octu
  • 5 łyżeczek cukru
  • Dodatkowo czosnek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do miski włóż wszystkie pokrojone w paski warzywa, po czym całość przypraw solą, cukrem , octem oraz oliwą , następnie dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę.

2.Po tym czasie włóż do dużego garnka surówkę, następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wkładaj ją do czystych słoików. Szczelnie zakręć pokrywkami i pozostaw w ciemnym miejscu. Tak przygotowane słoiki mogą stać przez długi czas.

 

W każdej chwili wystarczy wyjąć surówkę i cieszyć się jej wspaniałym oraz chrupkim smakiem. Koniecznie podawaj ją z ziemniakami oraz ulubionym mięsem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!