Wytrawne ciasto z pieczarkami – Spróbujesz raz i już zawsze będziesz je robić tylko w ten sposób

Doskonałe ciasto na kefirze z pysznymi dodatkami, nie ma sobie równych. To genialne połączenie ciasta z aromatycznymi warzywami sprawia, że z taką samą przyjemnością je piekę, co zajadam. Moi bliscy są nim zachwyceni i zawsze zjadają je do ostatniego okruszka. Zatem nie licz za bardzo na to, że zostanie coś na później. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Pieczarki 500 g
  • Cebula  2-3 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Papryka 1 szt.
  • Pęczek pietruszki 0,5
  • Twardy ser 50 g
  • Masło 50 g
  • Jajko 3 szt.
  • Kefir 100 ml
  • Mąka pszenna 300 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej słonecznikowy 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Usmaż warzywa na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości. Osobno, podsmaż na oleju pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką.

 

2. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie, małe paski. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser, natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki, dokładnie ze sobą wymieszaj.

 

3. W dużej misce, wymieszaj miękkie masło, kefir, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.

 

4. Formę, wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto, wyłóż równomiernie do formy i wygładź z wierzchu.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Gotowe!

Podawaj koniecznie na gorąco. A przed podaniem, pokrój na porcje i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!