Zapiekanka francuska – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można jej się oprzeć. Ten smak zostanie z Toba na dłużej

Dobry i sycący obiad dla rodziny, to nie tylko ziemniaki z mięsem i surówką, tyle że innym w kolejnych dniach. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków i mięsa w roli głównej, czas na mały eksperyment.

 

Doskonała, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka francuska, to połączenie smaków, którym nikt się nie oprze. Ulubione produkty, podane w nieco innej postaci zawsze będą smakować i zachwycać sposobem ich podania, nawet najmłodsze pociechy. Przepis polecam osobom lubiącym eksperymentować w kuchni i ceniącym swój czas w niej spędzony. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 800 g ziemniaków
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • trochę masła
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedź, ugnieć na gładkie puree z masłem i mlekiem.

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno posiekaną cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami.

 

3. Potem, dodaj umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym, pokrojonym w kosteczkę filetem z kurczaka. Smaż przez kilka minut – do miękkości.

4. Na dnie naczynia żaroodpornego, ułóż równomiernie puree ziemniaczane i wygładź. Teraz, ułóż warstwę podsmażonych pieczarek z kurczakiem i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Zapiekankę podawaj na gorąco z zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!