Najsmaczniejszą zapiekankę z mielonym mięsem i kapustą, polecam wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań w nowej, oryginalnej odsłonie i ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni. Do dzieła!
1. Poszatkowaną kapustę włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 5 minut. Ryż, gotuj w osolonej wodzie przez 7 minut. Obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
2. Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czerwoną słodką papryką i dokładnie wymieszaj.
3. Na dno naczynia żaroodpornego, ułóż warstwę kapusty, potem warstwę mięsa i polej przecierem pomidorowym. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników.
4. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia, zalej zapiekankę przygotowanym wcześniej rosołem, a kilka minut przed końcem pieczenia odlej cały płyn z zapiekanki do osobnego naczynia.
5. W małym garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Następnie, zalej warzywa rosołem i duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i zaciągnij mąką.
6. Zalej zapiekankę przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze kilka minut. Gotowe!
Zapiekankę podawaj na gorąco, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!