1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedź je, odparuj i ugnieć z masłem i mlekiem na gładkie puree.
2. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż cała woda z nich odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Teraz, umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym kurczaka, podsmaż do miękkości z pokrojoną w kosteczkę cebulą.
4. Połącz ze sobą fileta z cebulką i pieczarkami, wymieszaj i dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Na tarce o grubych oczkach, zetrzyj ser.
5. W naczyniu żaroodpornym, układaj warstwami najpierw ziemniaki, potem pieczarki z cebulką i kurczakiem, a na wierzchu posyp obficie startym serem.Umieść równomiernie tłuczone ziemniaki w naczyniu do pieczenia, rozłóż grzyby z mięsem na wierzchu i posyp startym serem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut. Gotowe!