1. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
2. Teraz, do cebulki dodaj pierś kurczaka i smaż, aż zmieni kolor na biały. Dopraw do smaku solą, pieprzem (i ulubionymi przyprawami). Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na grubsze plastry.
3. Podsmażonego kurczaka z cebulką, przełóż na talerz, odstaw do wystygnięcia i na tej samej patelni, podsmaż pieczarki z odrobiną oleju i doprawione do smaku solą i pieprzem.
4. Do tłuczonych ziemniaków, dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
5. Formę, przykryj papierem do pieczenia i pergaminem. Przełóż do niej ciasto ziemniaczane, rozprowadź na całej powierzchni i wygładź i zrób wgłębienie w środkowej części. Do wgłębienia włóż podsmażonego fileta z pieczarkami i cebulką, lekko dociśnij. Na koniec przykryj formę folią aluminiową.
6. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.
7. Po tym czasie, wyjmij ją z piekarnika, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.