1. Umytego i osuszonego fileta z kurczaka, pokrój na mniejsze kawałki i każdy rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie, przełóż je do miski, dopraw solą i polej odrobiną oleju. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Obraną cebulę, pokrój w pół piórka i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Teraz, ułóż na warstwie cebuli, pokrojone w plasterki ziemniaki. Dopraw do smaku solą i poukładaj na wierzchu kawałki mięsa.
3. Jako następna warstwę, ułóż pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiając je do smaku solą. Przykryj naczynie zwilżonym papierem i folią aluminiową.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut.
5. W tym czasie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser, a pomidora w kosteczkę. Przełóż składniki do miski, dodaj jajko, jogurt naturalny i wymieszaj.
6. Wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij folię, papier i zalej całość mieszanką jajeczną z pomidorami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, prze kolejne 10 minut. Gotowe!
Zapiekankę podawaj na gorąco z zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!