Zapiekany filet z kurczaka-pyszne świąteczne danie, które rozpływa się w ustach. Danie to jest bardzo soczyste oraz delikatne.

Na Święta Bożego Narodzenia idealnie przygotować jest dania, które piec możemy w foli. Jednym z takich właśnie dań jest pieczony filet z kurczaka, który dzięki tej metodzie jest bardzo soczysty oraz delikatny.

Przyprawione mięso, które zamknięte jest w aluminiowej foli, nadaje jemu wspaniały smak oraz niesamowitego wygląd. Jest to idealne danie, które zawsze przygotowuje na świąteczny stół, a moi goście rozpływają się nad jego delikatnym smakiem. Koniecznie musisz przygotować to danie , a gwarantuje , że będziesz zachwycona!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Sól oraz pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Czerwona mielona papryka
  • Dodatkowo: 5 g startej skórki pomarańczy

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku przypraw dokładnie z każdej strony fileta, możesz do tego użyć ulubionych swoich przypraw oraz pieprz i sól.

2.Nastepnie polej na mięso odrobinę oleju , po czym dokładnie całość wetrzyj w mięso.

3.Obierz ząbki czosnku, następnie pokrój je na plasterki, po czym układaj na przyprawionym mięsie.

 

4.Tak przyprawione mięso owiń całe folią spożywczą , po czym przechowuj w lodówce przez jedną godzinę.

 

5.Po tym czasie przełóż przyprawionego fileta do foli aluminiowej i piecz w temperaturze 200 stopni.

 

6.Gdy będziesz owijała aluminiową folią to pamiętaj żeby zrobić to szczelnie , aby podczas pieczenie nie wypłynęły soki.

 

7.Przed pieczeniem koniecznie włóż przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego, po czym piecz przez 30-35 minut.

8.Po tym czasie wyjmij mięso, po czym odchyl folię i piecz jeszcze przez 10 minut, a wtedy skórka się pięknie zarumieni.

Najlepiej gdy skórkę z pomarańczy dodasz do przygotowanej marynaty, wtedy mięso podczas pieczenia do przejdzie goryczą.

9.Gdy mięso się już upiecze, koniecznie pozostaw je jeszcze na 10 minut w piekarniku.

 

10.Tak przygotowana pierś jest gotowa do spożycia. Życzę smacznego!

Jeśli chcesz to idealnym daniem na świąteczny stół jest przygotowanie piersi z kurczaka na warzywach. W tak przygotowanej wersji twoim gościom również na pewno posmakuje podczas świątecznej kolacji! Życzę Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!