„Zebra” z manną – Banalnie proste w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo. Tego smaku szybko nie zapomnisz

Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto „Zebra” pięknie wygląda i doskonale prezentuje się na każdym, nawet najbardziej uroczystym stole.

 

Przygotujesz je szybko i z tanich, łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Moi bliscy i rodzina je uwielbiają, dlatego z prawdziwą przyjemnością piekę je przynajmniej raz w tygodniu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • kasza manna – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 3/4 szklanki
  • jajka – 2 szt.
  • kefir – 2 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • masło – 90 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy – do smaku
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj mąkę, kaszę mannę, sodę i kefir. Odstaw na 20 minut.

2. W tym czasie, utrzyj miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami. Połącz ze sobą masę jogurtową z maślaną i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

 

3. Gotowe ciasta, wlewaj naprzemiennie do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym, zaczynając od zewnętrznej części formy do środka. Wykałaczką utwórz wzory – będzie pięknie wyglądało po pokrojeniu.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 35-40 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Smacznego!

error: Content is protected !!