„Zgniły Pień” – Genialne ciasto z pysznym, delikatnym kremem i dość oryginalną nazwą.

Kiedy pierwszy raz usłyszałam jego nazwę, myślałam że to jakiś żart. Nie muszę chyba mówić, jak daleko sięgała moja wyobraźnia…

 

W smaku jednak, to istne niebo w gębie. Delikatne i puszyste ciasto na kefirze z pysznym kremem, to prawdziwy hit na moim stole. Moja rodzina i przyjaciele są nim zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

Wygląda również pięknie i na świątecznym stole, będzie prezentował się bardzo efektownie.

 

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Składniki na krem:
  • 0,5 litra kwaśniej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, ubij jajka trzepaczką, a następnie dodaj do nich jogurt, sodę wymieszaną z mąką i dżem . Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.

 

2. Przelej ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

4. W tym czasie, przygotuj krem: W głębokiej misce, wymieszaj mikserem na wysokich obrotach śmietanę z cukrem.

 

5. Wystudzone ciasto, przekrój na 3 części i pomiędzy każdą nałóż i wygładź porcję kremu. „Zgniły pień” jest gotowy!

 

Przed podaniem, udekoruj ciasto migdałami, wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady lub ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego!

 

error: Content is protected !!