Ziemniaczane chrupki – Błyskawiczna przekąska imprezowa, idealna na każdą okazję i dla każdego.

Przepis na ziemniaczane chrupki ze szczypiorkiem, dostałam kilka lat temu od przyjaciółki, która odkąd pamiętam za wszelką cenę unika sklepowych, przesłodzonych i sztucznych słodkości oraz przekąsek pełnych konserwantów i barwników.

 

W moim domu, goszczą podczas każdego rodzinnego seansu filmowego z bliskimi oraz przy okazji najróżniejszej wagi spotkań ze znajomymi. Składniki na genialne chrupki zawsze masz w swojej kuchni, więc do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 jajko
  • 3 g drożdży instant
  • Sól
  • pieprz
  • Szczypiorek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obranego i umytego ziemniaka pokrój na plasterki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub na parze.

2. Potem je odcedź i ugnieć na gładkie puree, dodaj drożdże, jajko, mleko, pokrojony drobno szczypiorek, dopraw do smaku solą.

3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

4. Ciasto przełóż do woreczka, usuń całe powietrze i odetnij jeden róg. Wyciskaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju.

5. Usmażone chrupki z każdej strony na złoty kolor, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!