W moim domu, goszczą podczas każdego rodzinnego seansu filmowego z bliskimi oraz przy okazji najróżniejszej wagi spotkań ze znajomymi. Składniki na genialne chrupki zawsze masz w swojej kuchni, więc do dzieła!
1. Obranego i umytego ziemniaka pokrój na plasterki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub na parze.
2. Potem je odcedź i ugnieć na gładkie puree, dodaj drożdże, jajko, mleko, pokrojony drobno szczypiorek, dopraw do smaku solą.
3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
4. Ciasto przełóż do woreczka, usuń całe powietrze i odetnij jeden róg. Wyciskaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju.
5. Usmażone chrupki z każdej strony na złoty kolor, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.