Zrazy wieprzowe z porem – Pyszne, delikatne i miękkie mięsko z aromatycznym nadzieniem. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Delikatne, mięciutkie mięsko z aromatycznym i pysznym nadzieniem w towarzystwie aksamitnego sosu, nie ma sobie równych. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku, więc zawsze będziesz je robić z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g twardego sera żółtego
  • 1 opakowanie kremowego serka topionego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej
  • wykałaczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbij kotlety tłuczkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

2. Na rozgrzanej patelni z olejem i masłem, podsmaż posiekany czosnek.

 

3. Następnie, dodaj pokrojonego w pół plasterki pora, smaż razem przez 10 min i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszaj.

 

4. Na plastry mięsa, ułóż porcję nadzienia i zawiń jak zrazy, możesz zabezpieczyć brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane zrazy, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

5. W tym czasie, przygotuj sos: W garnku, roztop łyżkę masła i podsmaż pokrojone pieczarki. Potem, podlej je 0,5 l wody, dodaj kostkę serka topionego i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie, z pomocą blendera wymieszaj wszystko na konsystencję jednolitego, gładkiego sosu.

 

6. Zrazy, poukładaj w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw oraz z buraczkami. Smacznego!

error: Content is protected !!