Zupa krem czosnkowa – Delikatny, kremowy i aromatyczny posiłek dla każdego bez wyjątku

Najsmaczniejszą na świecie zupę krem czosnkową, przygotowaną według tego sprawdzonego przepisu, polecam w szczególności miłośnikom wyrazistych, aromatycznych i rozgrzewających zup na każdą porę roku. Gwarantuję, że obok niej nikt nie przejdzie obojętnie, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Czosnek – 60 g
  • Cebula – 150 g
  • Por – 400 g
  • Ziemniaki – 350 g
  • Bulion drobiowy – 1,5 l
  • Śmietana kremówka (33%) – 125 ml
  • Chleb – kilka kromek
  • Masło – 4 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Tymianek – 0,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużym garnku, rozgrzej olej i smaż na średnim ogniu przez 5 minut posiekaną cebulę i pokrojony por.

2. Następnie, dodaj 2 łyżki masła, posiekany czosnek i duś pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Teraz, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek, pieprz, sól, posiekaną natkę pietruszki i bulion drobiowy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

3. W tym czasie, na rozgrzanej patelni z pozostałym masłem, usmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb.

4. Do gotowej zupy, dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Potem zdejmij z ognia i blenderem zmiksuj całość na gładki krem. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!