Zupa krem ​​z dyni – Aromatyczna i rozgrzewająca, obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Zawsze gdy dużymi krokami nadchodzi jesień, przychodzi mi ochota na genialną zupę krem z dyni, według przepisu mojej mamy.

Aromatyczna, delikatna i kremowa zupa jest doskonałym i rozgrzewającym posiłkiem dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne dni. Moja rodzina ją uwielbia i zawsze prosi o dokładkę. Znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Dynia 500 g
  • Ziemniaki 7 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • czosnek suszony 0,25 łyżeczki
  • Woda 2 l
  • Czosnek 2 ząbki
  • Serek topiony śmietankowy 1 szt.
  • Olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię obierz ze skóry, oczyść z miąższu z pestkami i pokrój w drobną kostkę.

 

2. Obraną cebulę pokrojoną w kosteczkę i marchewkę, smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj dynię i smaż do miękkości.

3. Obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotuj do miękkości w dużym garnku.

4. Teraz, do garnka z ziemniakami, dodaj warzywa z patelni, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu, a następnie miksuj blenderem na gładka masę. Gotuj jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby – dopraw.

5. Na koniec, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem i gotuj na małym ogniu kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia. Gotowe!

 

Gorącą zupę krem z dyni, podawaj z czosnkowymi grzankami i posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!