Doskonała, sycąca zupa z warzywami, soczewicą i aromatycznymi dodatkami sprawi, że z prawdziwą przyjemnością ją zarówno ugotujesz, jak i wraz z bliskimi zjesz. Wcale się nie zdziwię, jeśli poproszą o dokładkę… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wraz z umytą soczewicą gotuj w garnku z wodą przez 20 minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę. Potem, dodaj marchewkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawami i wymieszaj. Na koniec, dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez kolejne 4 minuty.
3. Podsmażone warzywa, dodaj do gotujących się ziemniaków z soczewicą, doprawiając do smaku przyprawami gotuj przez 20 minut.
4. Po tym czasie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, zagotuj i zdejmij z ognia. Gotowe!